Pustnicul Jozef van den Berg: „Cred cu adevărat că Dumnezeu pregăteşte ceva”


Cred cu adevărat că Dumnezeu pregăteşte ceva, Dumnezeu pregăteşte ceva. În primul rând, nu ar trebui să ne îngrijorăm. Cred cu adevărat, şi părintele Porfirie a zis, că Dumnezeu va ajuta lumea din nou, e scris într-o carte a părintelui Porfirie, că vede asta apropiindu-se, că Dumnezeu va avea din nou milă faţă de omenire. A spus că trăim vremuri ca acelea ale lui Hristos şi că Dumnezeu atunci a avut milă de oameni şi că acum din nou va avea milă, ne va da ceva din care să înţelegem.

Actorul lui Hristos

Prima dată când părintele Porfirie a zis să devin actorul lui Hristos, am crezut că îmi spune să joc din nou, că un actor joacă, că o să joc din nou, dar poate ceva piese despre Hristos, despre creştinism; dar în inima mea eram neliniştit despre această idee, pentru că spusesem: „Nu, nu voi mai juca niciodată!”, şi era adevărat; dar el a zis altfel: „trebuie să fii actorul lui Hristos” şi eu nu înţelegeam ce înseamnă.

Ce poate să facă un actor al lui Hristos? Dar a trebuit să înţeleg că Dumnezeu voia ca eu să trăiesc calea asta, nu să joc. La început, am început să scriu ceva, apoi Dumnezeu m-a lăsat singur, m-a părăsit: „O, ce faci? Unde eşti?”.

A fost o vreme foarte dificilă şi părintele Porfirie m-a învăţat despre asta. „Dacă nu urmezi calea asta, Josef, o să ai o mare tulburare” şi asta chiar s-a întamplat. Eu credeam că urmez calea, dar de fapt nu o urmam.

Și a trebuit să trec prin toate acestea ca să înţeleg, aşa că Dumnezeu a folosit toate aceste încercări ca să mă pregătească pentru ceva ce trebuia să fac în lume. Dar întâi a trebui să mă smerească, numai greutăţi, foarte mari greutăţi…

„Primul meu contact cu Biserica Ortodoxă a fost prin părintele Sofronie”

În viaţa creştină totul este posibil prin Har. Nu putem fi creştini prin forţele noastre proprii; important este întotdeauna să căutăm smerenia totală, ca astfel Dumnezeu să poată să ne dea acest Har. Din momentul în care vine Harul, totul devine clar, pentru că atunci nu-ţi mai dorești nimic altceva, Îl dorești doar pe El.

Cum spunea părintele Sofronie, a fost la Muntele Athos şi i-a întrebat pe nişte stareţi: „Părinte, care este cel mai important lucru în viaţă?”. Era tânăr călugăr pe atunci şi i s-a răspuns: „Iubirea divină, copilul meu”. Toţi au spus acelaşi lucru. Apoi şi-a zis: „Eu nu cunosc iubirea divină, ce pot să fac?”. Și a decis să trăiască ca şi cum ar cunoaşte această dragoste.

Acum avem vremurile astea grele; mi-aţi adus icoana asta cu părintele Sofronie şi îmi aminteşte că primul meu contact cu Biserica Ortodoxă a fost prin părintele Sofronie şi el m-a adus la părintele Siluan.

Sfântul Siluan este un părinte rus care s-a rugat: „O, Doamne, fie ca toți oamenii din lume să ajungă să Te cunoască prin Duhul Sfânt”. Şi s-a rugat aşa ani de zile, cu lacrimi. Nu te poţi ruga cu lacrimi dacă nu îţi dă Dumnezeu darul acesta, noi nu avem asta în noi; nu este emoţie, este duhovnicie.

(Extras din Revista Atitudini Nr. 79)

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației


Post a Comment

(required. But it will not be published)