DE VEGHE LA MORMÂNTUL PĂRINTELUI GHEORGHE CALCIU


Nu întâmplător, Părintele nostru a ales ca sălaş de veşnicie Sfânta Mănăstire Petru-Vodă… Acolo unde cerul întâlnește pământul şi se contopesc misterios în ochii albaștri ai Părintelui Justin, care demult nu-şi mai măsoară timpul în ani, ci în iubire. În camera mică, sfinţenia pătrunde până şi-n cozonacul ce ne aşteaptă pe masă. Parcă ştia că venim de departe şi îl împarte cu noi… Ne vorbeşte blând şi ne binecuvintează. Lângă sfinţia sa, ţi se încălzeşte inima şi uiţi de toate zădărniciile lumii; şi cu câte întrebări venisem!…

DOI CRUCIFICAȚI

Doamne, dar unde au dispărut toate? În spatele uşii: pelerini veniţi în număr mare din toate colţurile pământului şi şoapte… Au venit tocmai din America să-şi vadă părintele drag. Dar timpul nu iartă pe nimeni şi în curând va trebui să plecăm, deşi doream să rămânem acolo să ne bucurăm pentru încă o clipă de prezenţa dulce a acestor „doi crucificaţi”.

La Petru–Vodă, la 2-3 zile vine câte o familie din America şi întreabă unde este mormântul părintelui. Duc acolo cu toată evlavia o floare, duc o rugăciune, fac metanii ca la un sfânt în toată puterea cuvântului, ca la un preot care şi-a făcut datoria până la capăt. Nu demult, a venit o familie cu cinci copii, din care doi erau botezaţi de Părintele. Copiii voiau neapărat să-l vadă pe nașul lor. Şi au venit tocmai din America să-şi vadă copiii nașul, să vadă unde este, unde se odihneşte. Şi m-am minunat că au mers acolo la mormânt şi copiii s-au pus pe metanii, pe rugăciune şi au stat vreo jumătate de oră rugându-se. Au înţeles să aducă înaintea lui Dumnezeu ce au avut mai frumos sufleteşte: au adus această jertfă Părintelui ca răspuns la dragostea pe care a revărsat-o el acolo, în viaţa românilor din pribegie. (Elena Chiru)

Mai multe mărturii găsiți în Revista ATITUDINI NR. 78)


Post a Comment

(required. But it will not be published)