Scrisoare către Patriarhia Română, privind refuzul cardului naţional de sănătate

ASOCIAŢIA NAŢIONALǍ A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVǍ ŞI RETRAGERE FILIALA JUD. VRANCEA “STEFAN CEL MARE”

Focşani,
Cercul Militar
Str. Cezar Boliac, nr.8
Jud. Vrancea
Nr. 03/2015 ; data: 06.01.2015
EXCELENTEI SALE,
PREAFERICITUL PARINTE DANIEL,
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

Membrii asociaţiei noastre, au luat la cunoştinţă cu bucurie şi recunoştinţă de iniţiativa Patriarhiei României de a veni în sprijinul creştinilor, care din motive de conştiinţă sau religioase refuză cardurile naţionale de sănătate. Acest lucru a fost arătat în „Hotărâri ale Sfântului Sinod pentru susţinerea orei de Religie în învăţământul public” din 16-17 Dec.2014 unde a precizat:
„Sfântul Sinod a hotărât cooperarea cu Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea bolilor şi ajutorarea bolnavilor, precum şi susţinerea demersurilor Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care din motive de conştiinţă sau religioase refuză cardul naţional de sănătate.”
http://basilica.ro/hotarari-ale-sfantului-sinod-pentru-sustinerea-orei-de-religie-in-invatamantul-public-102838.html . Adăugat la 17.12.2014.
În lumina celor arătate mai sus aşteptăm cu nerăbdare şi speranţă să vedem materializată această benefică colaborare între aceste două instituţii de mare importanţă ale statului, una care organizează tratarea sufletului şi alta care organizează tratarea trupului uman.
În acest sens, vă semnalăm că, pe situl Ministerului Sănătăţii, la secţiunea Legislaţie http://www.ms.ro/?pag=22, a fost pusă în dezbatere publică, începând cu data de 30.12.2014 „Hotărârea de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”, dezbatere care se doreşte a fi încheiată după data de 08.01.2015.

Prin această propunere de Hotărâre de Guvern se stabileşte ca 01.02.2015 să devină data de punere în folosinţă a cardurilor naţionale de sănătate. Deoarece, un număr semnificativ de cetăţeni creştini a refuzat primirea sau utilizarea acestor documente electronice, vă solicităm să interveniţi în amânarea emiterii acestui act normativ până la legiferarea unei soluţii alternative reale, pentru persoanele care refuză cardurile naţionale de sănătate, din motive de conştiinţă sau din motive religioase.
După cum spune dumnezeiescul Pavel :
” Lupta noastră nu-i împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniiior, împotriva puterilor, împotriva stăpânilor întunericului acestui veac şi împotriva duhurilor răutăţii de sub cer ” ( Efes. VI, 12 ).

Credem că aceste documente cu cip electronic sunt precursoarele peceţii finale de care nu ne despart prea mulţi ani descrisă în :
Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul 13
Fiara, care se ridică din mare, defăimează pe Dumnezeu şi dă război sfinţilor. O altă fiară, proorocul mincinos, se ridică din pământ. Numele celei dintâi: 666.
15 Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi
să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
16 Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei
săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea
dreaptă sau pe frunte.
17 Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul,
adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
18 Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci
este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

Asociaţia noastră a solicitat Ministerului Sănătăţii organizarea pe această temă a unei dezbateri publice , această problemă fiind de interes major în societatea românească. Precizăm că, doar la nivelul anului 2009 s-au strâns împotriva promovării documentelor electronice un număr de peste un milion de semnături. Din câte cunoaştem numărul celor care nu sunt de acord cu acest document este semnificativ, chiar dacă această categorie de persoane nu apare în statistici.
O altă problemă este vulnerabilitatea datelor înscrise în cipurile acestor documente, care poate duce la folosirea neautorizată a datelor medicale, pentru a distruge sau şantaja o anumită persoană sau un grup de persoane. Această vulnerabilitatea apare când datele sunt citite de persoane neautorizate, prin pierderea, clonarea, sau sustragerea cardurilor cu ajutorul unui cititor setat la acest cip. Un alt tip de vulnerabilitate este dat de spargerea sistemelor informatice şi preluarea datelor medicale direct din serverele instituţiilor. Prin utilizarea tendenţioasă a datelor medicale, devenim vulnerabili şi faţă de alte instituţii ale statului care pot să ne marginalizeze şi chiar să ne limiteze drepturile.
Datele noastre privind evidenţa populaţiei vor fi sau deja sunt depozitate în alte state. La fel doresc să facă şi cu datele medicale ? Cui foloseşte ? Marilor companii farmaceutice?
Conform sistemului legislativ pe care ministerul îl promovează, dacă o persoană nu poate prezenta cardul de sănătate nu pot beneficia în integralitate de serviciile medicale. Dar dacă această persoană, fiind pensionară prezintă cuponul de pensie, care atestă plata asigurării către Casa de Sănătate, şi căreia statul i-a luat obligatoriu din pensie contribuţia aferentă, credeţi că este legal să nu îi fie oferite serviciile medicale la care are dreptul şi pentru care a plătit lună de lună, doar pentru că această persoană a refuzat cardul de sănătate ? Cele arătate contravin prevederilor Constituţiei:

Capitolul II. Drepturile şi libertăţile fundamentale
Articolul 22 .Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică
(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Articolul 26 Viaţa intimă, familială şi privată
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

Articolul 34 Dreptul la ocrotirea sănătăţii
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

Din câte cunoaştem Uniunea Europeană nu a emis norme obligatorii de implementare a cipurilor electronice specializate în cardurile de sănătate, iar ţări ca Germania, Italia , Belgia au mari probleme cu acest sistem şi deja renunţă masiv la utilizarea lui.
Din aceste motive şi din multe altele pe care nu le prezentăm aici, vă solicităm să interveniţi cât mai repede la Ministerul Sănătăţii pentru amânarea acestei propuneri de Hotărâre de Guvern, până la data legiferării unei alternative viabile pentru persoanele care refuză cardul naţional de sănătate din motive de conştiinţă sau religioase.
Cu deosebită consideraţie,

Preşedintele ANCMRR Filiala Vrancea „Ştefan cel Mare”
Cpt.C.dor. ®.ing. CHIRICA AURELIAN
[email protected]

POMELNICE ȘI DONAȚII

Dacă doriți să contribuiți în sprijinul activităților mănăstirii noastre, ctitorie a vrednicului de pomenire Arhimandrit Justin Pârvu, o puteți face folosind formularul de plată de mai jos…

Amintim faptul că mănăstirea noastră deservește activitățile caritabile ale Fundației Justin Pârvu, care deține Azilul pentru bătrâne – ”Sf. Spiridon”, precum și căminul pentru copii – „Acoperământul Maicii Domnului”, unde maicile se silesc să-i îngrijească cu dragoste și rugăciune ca pe Însuși Hristos Domnul.

Valoarea donației
Frecvența donației

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la ATITUDINI - Mănăstirea Paltin

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura